En territori enemic fa referència a una frase de Marcel Broodthaers, qui va entendre, en les dècades de 1960 i 1970, les llums i ombres d’aleshores incipient sistema de l’art contemporani, molt diferent al de les avantguardes històriques. Les promeses utòpiques d’una modernitat que pretenia transformar el món des de fora, sense adonar-se que els seus límits eren cada vegada més difusos, s’havien fet per Broodthaers insostenibles. El territori de l’art es va convertir per a ell en un territori de conquesta. En certa manera, i com va explicar fa uns mesos el filòsof italià Franco Bifo Berardi, la COVID-19 ha deixat a la societat en un llindar, en un moment que “no és per conclusions” sinó per a l’anàlisi i trobar nous posicionaments davant noves perspectives. En aquest sentit, resulta indefugible repensar les formes de producció cultural i les institucions com a espais que van més enllà de la representació. En un present cada vegada més abstrús i sobrevingut, aquesta reflexió no hauria d’ometre conceptes com la sostenibilitat, l’ecologia, les connexions o les cures; plantejaments que serveixen com a detonador de les conferències i converses que vertebren aquest Cicle d’Humanitats. Marc Baravalle, Timothy Morton, Nelly Richard i Hito Steyerl esbossen les seves consideracions al respecte a les diverses trobades virtuals.
Activista i comissari. Bona part del seu treball com curador s’ha desenvolupat com a membre de S.a.L.E. Docks, un espai col·lectiu i independent per a les arts visuals, l’activisme i el teatre experimental, ubicat en un antic magatzem de sal a Dorsduro, Venècia. Fundat el 2007, el seu programa inclou reunions de grups activistes, exposicions i projeccions.
Baravalle participa com a investigador convidat en el projecte INCOMMON. Inpraiseofcommunity. Sharedcreativityin arts andpoliticsinItaly (1959-1979), amb el suport de la Universitat IUAV de Venècia. També forma part de l’Instituteof Radical Imagination (IRI), una xarxa d’àmbit mediterrani fundada el 2017 per artistes, activistes, acadèmics i productors culturals amb un interès compartit en la coproducció de coneixement, la investigació artística i política, i les intervencions dirigides a implementar formes de vida postcapitalistes.