En territori enemic fa referència a una frase de Marcel Broodthaers, qui va entendre, en les dècades de 1960 i 1970, les llums i ombres d’aleshores incipient sistema de l’art contemporani, molt diferent al de les avantguardes històriques. Les promeses utòpiques d’una modernitat que pretenia transformar el món des de fora, sense adonar-se que els seus límits eren cada vegada més difusos, s’havien fet per Broodthaers insostenibles. El territori de l’art es va convertir per a ell en un territori de conquesta. En certa manera, i com va explicar fa uns mesos el filòsof italià Franco Bifo Berardi, la COVID-19 ha deixat a la societat en un llindar, en un moment que “no és per conclusions” sinó per a l’anàlisi i trobar nous posicionaments davant noves perspectives. En aquest sentit, resulta indefugible repensar les formes de producció cultural i les institucions com a espais que van més enllà de la representació. En un present cada vegada més abstrús i sobrevingut, aquesta reflexió no hauria d’ometre conceptes com la sostenibilitat, l’ecologia, les connexions o les cures; plantejaments que serveixen com a detonador de les conferències i converses que vertebren aquest Cicle d’Humanitats. Marc Baravalle, Timothy Morton, Nelly Richard i Hito Steyerl esbossen les seves consideracions al respecte a les diverses trobades virtuals.
Filòsof, escriptor i docent. Ocupa la càtedra de llengua anglesa Rita Shea Guffey a la Rice University de Texas, Estats Units. Forma part del nucli de pensadors de l’Object-Oriented Onthology (OOO), un moviment filosòfic que proposa una reinterpretació marcadament antiantropocèntrica de la nostra relació amb el món, els objectes i les jerarquies.
Ha col·laborat amb diversos artistes com Björk, Olafur Eliasson, Jennifer Walshe, Haim Steinbach o Pharrell Williams. Entre les seves obres més destacades es troben Realist Magic: Objects, Ontology, Causality (Open Humanities, 2013), Hyperobjects: Philosophy and Ecology After the End of the World (University of Minnesota Press, 2013), El pensament ecològic (Paidós, 2018) , Humanitat: solidaritat amb els no-humans (Adriana Hidalgo, 2019) o Ecologia fosca: sobre la coexistència futura (Paidós, 2019).