Els podcasts del Cercle

L’emprenedoria industrial i la tradició de família empresària

Episode Summary

El 16 d’octubre de 1958, el Dr. Jaume Vicens Vives pronunciava la conferència titulada El capitán de industria español en los últimos cien años, un ideari considerat fundacional pel Cercle d’Economia. L’historiador havia esdevingut un referent pel grup de joves fundadors de l’entitat i un dinamitzador de les seves energies i inquietuds. Hi destacaven Carles Ferrer Salat, que va ser-ne el primer president, Joan Mas Cantí, Artur Suqué, Carlos Güell i Ernest Lluch, entre d’altres. En el seu discurs, Vicens Vives fa una lloança a la generació d’empresaris que, situats temporalment en un convuls primer terç del segle XIX –el període de decadència que va seguir a la fi de la Guerra del Francès–, van ser capaços de començar a donar forma a la indústria tèxtil catalana, la qual aniria creixent en importància fins a ser considerada, a finals de segle, com el motor econòmic de l’Estat, doncs va arribar a representar més del 50% de l’economia espanyola. La figura del capità d’indústria va ser l’eix vertebrador d’un interessant cicle de converses que es van dur a terme al Cercle d’Economia durant els anys 2016, 2017 i 2018, coordinats per en Xavier Cambra, i en què es compartia el testimoni directe, i amb un enfoc intergeneracional, d’algunes de les famílies empresàries més rellevants del país. En un país de tradició industrial com el nostre, resulta paradoxal que el percentatge d’empreses de nova creació que involucren processos productius representin només al voltant d’un 10% del total. Els estudis indiquen que les empreses de nova creació en el sector industrial tenen un índex de supervivència molt superior a les digitals, i ofereixen feines més estables i millor remunerades. Amb l’objectiu de fer un diagnòstic general de l’emprenedoria industrial en l’actualitat i entendre els seus reptes i oportunitats, el proper dia 26 de maig acollirem la segona sessió del cicle “Capitans d’Indústria”. Judith Viader, CEO de Frit Ravich José Miguel Bermúdez, CEO i cofundador de Bound4Blue Oriol Pascual, conseller delegat de Stage2 i exdirector d’IQS Tech Factory Xavier Comerma, director general adjunt i director territorial de Catalunya del Banc Sabadell Moderats per Dani Aicart, Head of Strategic Planning & Research a BSM i soci del Cercle d’Economia

Episode Notes

El 16 d’octubre de 1958, el Dr. Jaume Vicens Vives pronunciava la conferència titulada El capitán de industria español en los últimos cien años, un ideari considerat fundacional pel Cercle d’Economia.

L’historiador havia esdevingut un referent pel grup de joves fundadors de l’entitat i un dinamitzador de les seves energies i inquietuds. Hi destacaven Carles Ferrer Salat, que va ser-ne el primer president, Joan Mas Cantí, Artur Suqué, Carlos Güell i Ernest Lluch, entre d’altres.

En el seu discurs, Vicens Vives fa una lloança a la generació d’empresaris que, situats temporalment en un convuls primer terç del segle XIX –el període de decadència que va seguir a la fi de la Guerra del Francès–, van ser capaços de començar a donar forma a la indústria tèxtil catalana, la qual aniria creixent en importància fins a ser considerada, a finals de segle, com el motor econòmic de l’Estat, doncs va arribar a representar més del 50% de l’economia espanyola.

La figura del capità d’indústria va ser l’eix vertebrador d’un interessant cicle de converses que es van dur a terme al Cercle d’Economia durant els anys 2016, 2017 i 2018, coordinats per en Xavier Cambra, i en què es compartia el testimoni directe, i amb un enfoc intergeneracional, d’algunes de les famílies empresàries més rellevants del país.

En un país de tradició industrial com el nostre, resulta paradoxal que el percentatge d’empreses de nova creació que involucren processos productius representin només al voltant d’un 10% del total. Els estudis indiquen que les empreses de nova creació en el sector industrial tenen un índex de supervivència molt superior a les digitals, i ofereixen feines més estables i millor remunerades.

Amb l’objectiu de fer un diagnòstic general de l’emprenedoria industrial en l’actualitat i entendre els seus reptes i oportunitats, el pasat dia 26 de maig vam acollir la segona sessió del cicle “Capitans d’Indústria”.